En manad langs vagarna...


Kartan ar uppdaterad:


Min resväg. Klicka på kartan för att få upp den i ett fönster där du kan zooma, dra och leka...

Den sjatte Juni cyklade jag ut ur Sandared och en stund senare cyklade jag in i Goteborg. Exakt en manad efterat sa ar det pa samma cykel som jag trampar runt i Krakows rusningstrafik, korandes slalom mellan avgaskrakande bilar, langsamma tanter och sparvagnar. Bakom mig har jag en manad av moten med massvis av maniskor vacker natur, stora stader samt 2305km.



Jag har sedan Litauen, eller egentligen sedan Lettlands huvudstad Riga gasat pa ganska sa rejalt. Knappt en dag har varit under 120km och tre dagar har varit 160+. Det finns tva anledningar till detta dumdristiga hastande; Dels sa ar jag oerhort sugen pa bergcyklingen som vantar i Tatrasbergen mellan Polen och Slovakien och dels sa var jag oerhort trott pa det stabndga regnande som lag over mig den sista veckan i Baltikum. Inte for ett regn kan stoppa mig, men det tar dod pa en del av upplevelsen och det ar inte sa spannande att sitta halvsur i en busskur och trycka i sig mackor och kaffe. Tro nu inte att detta ar vad en sommar i sadeln innebar, det ar langt ifran sanningen. Det mesta ar riktigt fint och aven om man kan vara trott efter ett par timmar pa urkassa vagar sa blir man uppiggad av att mota nagon trevlig maniska, ta en dusch och dricka en pilnser.

Det ar ett grymt bra satt att spendera sin sommar, att cykla alltsa. Ingen dag ar den andra lik; Ibland sitter man pa en restaurang och ater 2-ratters, ibland lagar man nagon tomatrora i sitt bensinkok och nagra timmar efter det sa lastar man upp en halv melon pa 4kg pa pakethallaren. Melonen kan man senare avnjuta i en val utvald skogsdunge langt fran narmsta bil. Vissa dagar borjar man langs en livsfarlig motorvag med en vagkant som mer liknar en schweizerost och langtradare som piskar sand i ansiktet pa en. Efter nagon kilometer sa kan man darfeter komma ut pa en sandig grusvag dar man cyklar i over en timme utan att se en enda bil.

Vissa natter har jag taltat, jag anvander bara den inre delen av taltet sa att det i princip bara ar ett myggnat mellan mig och nattens morker. Andra natter sa slaggar jag pa golvet i en studentlya, en annan natt pa ett vandrarhem eller ensam i en dubbelsang i ett rum med egen balkong precis bredvid ett rodprickigt korsbarstrad.

En gang motte jag ett vidrigt fyllo som foljde efter mig och ville ha pengar, resans enda otrevliga maniska. Samma dag, fast senare pa kvallen, sa finner jag mig sjalv mitt ute pa landet dit 2 sjuttonariga ungdommar visat mig nagot slags hotell dar det fanns lediga rum. Detta efter att de visat mig stadens samtliga boendemojligheter som alla varit fullbokade.

Jag har blivigt jagad av hundar, Bjuden pa honungslikor av ett polskt par som inte kunde ett ord engelska och cyklat om hastar med stora vagnar fulla med ho bakom sig.

Jag har kopt sisadar femton olika kartor, massa mat som jag inte ens kan namnet pa och avnjutit 2 olika midsommaraftnar. En i Lettland och en i Litauen.

Ibland tar backarna aldrig slut, man tror att man ska smalla av da vinden forsvinner och solen steker. Ibland har man oandligt med kraft; Som den dagen da jag cyklade 216km och sedan festade till efer 03.00 samma natt.

Alla langa etapper har dock litit pa mig, det har varit dumt att trampa pa som jag gjort det senaste, sa nar jag imorgon lamnar Krakow for att styra kosan mot Tatrasbergen och vandringen jag planerar sa har jag lovat mig sjalv att aldrig cykla mer an 120km pa en dag.

Nu ar jag, som skrivet, i krakow och gardagen och dagen fram tills nu har bestatt av cykelmeck. Jag har bytt styrstam sa att jag nu sitter mer uppratt for att spara rygg och axlar som de senaste veckorna tagit en hel del stryk. Jag har skcikat hem 3kg packning som jag inte behover, mestadels forbrukade kartor samt den dar forbannade triangiastekpannan (Vad i helvete skulle den med for...).

Ikvall ska jag ladda upp med kolhydrater (Las: Ol) och kanske dra in mot stan for att kolla pa allt vad man kan finna; Tjocka tyskar med sockar i sandaler och magvaska, Gapig engelska fula ungdommar med fotbollstrojor, Dryga fransman som videofilmar allting (Nar sjutton kollar man pa en film fran ett turisttag i Polen?) samt en och annan gammal byggnad.

Har du last hit sa far du forbaskemig lamna en kommentar, men kolla garna pa bilderna forst...

Gatukonst i Krakow.



En backe med minst sagt gropigt underlag. 2,3 km upp till ett kloster. Vad gor man inte for lite andlig naring?!



Tankad och klar. Melonen ats vid ett tillfalle och den kommande halvmilen gick i ganghastighet. Men gott var det!



Bridge over troubled water?




Pimp Diddy himself, 2 Polskor samt en san dar polsk hantverkare som jag hyrt in som fotostatist. (Hantverkaren alltsa...)



Vagen in fran Litauen och till Polen. Inte ens en skylt valkomnade mig in i det Polska riket, Vadret var dock valkomnande!



Det finns inte bara gamla hus i Vilnius!



Pingisspel i den overgivna fabriken jag bodde i i Vilnius.



Ett utav minst 50 rum i den ovan namnda fabriken...



Vem vill ga hem till sitt rum i en vit och frash hotelkorridor!? Vad ar det for spannande med det?! Korridoren ar fran Vilniusboendet...



Vaggmalning fran undergroundklubben i kallaren pa den gamla fabriken...



Midommar i Litauen, 25km fran Vilnius. Samma kvall sov jag under nagot slags tak som var till for en marknad som var intsalld pga allt regnande.



2 dagar tidigare an bilden ovan, namligen midsommarafton i Lettland. Symbolen over elden ar skrammane lik Pinbk Floyds hammare fran filmen The Wall. Det ar en symbol for fruktbarhet (Budgetviagra).



Lyckligvis hade jag med mig en karta samt kompass, annars hade jag traskat runt dar an... Lettlansk midommar.

Hejda!

Kommentarer
Postat av: Josse

Vilket äventyr och upplevelser! Roligt att höra att du har det bra och att du inte råkat ut för några tråkigheter, förutom den där fylltratten då!

Kram från oss i Lerum

2010-07-06 @ 17:10:32
Postat av: Ann

Sjyst melon.........cykla lugnt!! Kram, kram

2010-07-06 @ 17:28:51
Postat av: Soffsurfarn Oskar

Så besvärligt du ska göra det för oss läsare! Den där undergroundklubben tänker jag fråga mer om när jag tar mig till Vilnius nästa gång!



Ser ju ut som att du kommer ta dig till Svartahavet nog... trots att du planerar på att saktar ner. Häftigt!

2010-07-06 @ 17:44:59
Postat av: Niclas

Grymt skoj att läsa Ulrik. Du skriver bra. Själva laddar vi för vår bilsemester till Kroatien om en vecka plus... Luftkonditionerad bil med dvdspelare etc... En bråkdel av äventyret dock. Kör hårt!

2010-07-07 @ 09:37:49
Postat av: Memmo

Underbart att läsa hörru!! Jag och Calle var på Mjölby kyrkogård för tvåveckor sen och kikade in dina och mina förfäders grav(Torgny o Elsa), andligt värre! Trampa på:)

2010-07-10 @ 00:38:30
Postat av: moster

Hejsan!

Har du inte stött på några andra trevliga meloner....? I em blir det hallabaloo i stugan må du tro. Vi har en ungdomsbjudning. 5 st är bjudna, medelåldern ligger på 87,4 år. häftigt va? Ingen risk utan att du får tillbaka lägenheten. Simon och Ida har fått en på Druvefors från 1/8. Bra att ha din under tiden de tapetserar osv. Ha det nu så bra, slit inte ihjäl dig. Vi är impade av dig, och du, gudmor gillar att du tänker på den andliga delen också! Kram

2010-07-10 @ 12:57:29
Postat av: Oscar

vi vill gärna att du lägger in en bild på dina lår snart...



/Oscar

2010-07-11 @ 19:20:03
Postat av: Inger Karlsson

Kul att du har gått i mammas, Annas,o mina fotspår. Vi gick oxå o tittade på gatukonsten när vi var i Krakow.Sköt om dig:)

2010-07-11 @ 21:38:15
Postat av: Uncle Pickles

Hej och hå och en hel flaska rom.



Jag har också cyklat idag. Mycket uppför och en bråkdel nedför. Nu är jag äntligen tillbaka där jag startade.



Hoppas att vi kan uppleva förgasningsprincipen tillsammans någon gång, kanske steka en abborre eller värma en ack så stark glögg.



Hej då!

2010-07-11 @ 23:52:08
Postat av: Inger M

Inget ont om turisttåg, min son. De är ju din mammas stora passion. Frida och jag höll nästan på att stryka med när vi åkte ett i just Krakow. Det var fart det! Ha det bra!

2010-07-12 @ 19:24:52
Postat av: bwojbwy

Milivo emodaz, umivah adet uj ci ep a omoruqi az izamos, onamaveyel bezeqonata!!

2012-10-16 @ 05:05:42
URL: http://www.ucibukaju.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0